Per Kvalvik
29. august behandlet Kristiansund bystyre en sak om tilleggsvedtak for Bypakke Kristiansund, som bekreftet at styringsgruppen for bypakken har behandlet tilsendingsforslagene som ble lagt inn i vedtaket om faglig grunnlag. Bystyret vedtok å oppheve tilsendingsforslagene de hadde lagt til i behandlingen av faglig grunnlag. Det fordi styringsgruppen først kan gjøre endringer i prosjektporteføljen når de har fått mandat fra Stortinget. Det får de når Stortinget har vedtatt bompengeproposisjonen.
Les mer i saksdokumentene, sak 94/24: Politiske møter - Møter - Bystyret (29.08.2024) (360online.com)
Når begynner det å skje ting?
Fra lokalpolitisk behandling ble fullført og frem til vedtak i Stortinget, er det statlige organer som behandler bypakken. Vi kan derfor ikke si noe om når ting begynner å skje før endelig resultat kommer fra Stortinget. Frem til det er den videre behandlingen en stort sett lukket prosess.
Når vedtak fra Stortinget foreligger begynner arbeidet med anbud for tiltakene, og forberedelser til å igangsette bypakken.
Etter hvert vil vi opprette spørsmål- og svarsider hvor du kan finne svar på det meste du lurer på om bypakken, eller foreslå nye spørsmål.
For grunneiere som berøres av grunnerverv har vi allerede lansert en slik side som du finner her: Grunnerverv
Veien videre for bypakken
Da bypakken ble vedtatt ble faglig grunnlag sendt til KS2 (ekstern kvalitetssikring av styringsgrunnlag og kostnadsoverslag).
KS2 skal gjennomføres for alle bompengeprosjekt. Finansdepartementet bestiller KS2 av et eksternt konsulentmiljø. KS2 må gjennomføres før Stortinget kan behandle bompengeproposisjonen. Prosessen tar vanligvis rundt seks måneder.
Når KS2 er gjennomført blir utkast til stortingsproposisjon sendt til Samferdselsdepartementet for behandling. Prosessen tar vanligvis 5-6 måneder.
Etter at Samferdselsdepartementet har behandlet stortingsproposisjonen, må den vedtas i Stortinget.
Med vedtak i Stortinget vil styringsgruppen få mandatet sitt, og arbeidet i Bypakke Kristiansund kan starte.